engleza pentru adulti
Obținerea fluenței native în orice limbă este dificilă în sine, dacă te concentrezi doar pe rezultatul final. Cu toate acestea, dacă împarți întregul proces de atingere a celui mai înalt nivel de stăpânire a limbii engleze în mai multe etape, atunci brusc este o imagine mult mai ușor de pictat. Nimeni nu poate trece de la 0 la 100 peste noapte, dar cu siguranță poți alege piese specifice din mers și să dobândești cât mai multe abilități lingvistice, cunoștințe și finețe posibil.
 
Călătoria de învățăre a limbilor străine trebuie să înceapă de undeva, fie că este vorba de prima lecție de engleză de la școală, de cursuri private, prin muzică, prin urmărirea programelor TV în această limbă sau în timpul unei călătorii într-o țară vorbitoare de limbă engleză. Poți găsi partea distractivă în oricare din aceste etape. Dacă scopul tău final ca student al limbii engleze este să devii un vorbitor nativ, este iminent să parcurgi aceste 5 etape la un moment dat, într-un fel sau altul.
engleza pentru adulti
1. Bazele conversației
Primii pași ai călătoriei de învățare a limbii engleze sunt într-adevăr mici. Cu toate acestea, stăpânirea fiecărui pas în această etapă servește ca o busolă imediată pentru stabilirea obiectivelor de învățare a limbilor străine și un stimul către atingerea lucrurilor mai complicate cât mai curând posibil. Pentru a ajunge la lucrurile grele , cursanții de limbi străine trebuie pur și simplu să învețe să se exprime mai întâi la nivelul de bază înainte de a putea să citească o carte de Hemingway sau să vizioneze un film englezesc nesubtritat fără dificultăți. Iată este o listă scurtă cu toate lucrurile care sunt acoperite în această etapă specială:
  • Învățarea alfabetului englez pe de rost
  • Folosirea expresiilor de bază, de ex. salutări, prezentarea sinelui, cererea de indicații etc.
  • Să știi cum să răspunzi la întrebări și să conversezi cu expresii de bază
  • Practicarea ascultării unor conversații scurte pentru înțelegere
  • Abilitatea de a comunica informații de rutină despre concepte familiare
  • Atingerea elementelor de bază ale lecturii, de ex. să citești doar propoziții scurte, cuvinte singulare etc.
2. Frenezia vocabularului
Deși vocabularul abundent nu este singurul lucru cu care se confruntă cursanții de engleză în această etapă, este de departe singurul aspect al englezei pentru care vor petrece cel mai mult timp. Personal, îmi place să revin din nou la această etapă în mod regulat, chiar și în prezent, după mulți ani de studiu și predare. Un vorbitor de limbă engleză nu poate cunoaște niciodată prea multe cuvinte datorită cantității infinite de situații în care se pot afla. Mai mult, cunoașterea gramaticii englezești, folositoare pentru a-și putea exprima pe deplin sinele, merge mână în mână cu un vocabular îmbogățit continuu. Iată câteva puncte cheie cu lucruri care trebuie stăpânite în etapa 2:
  • Învățarea unor grupuri de cuvinte folosite în contexte diferite
  • Învățarea unor expresii și expresii noi dincolo de utilizarea de zi cu zi
  • Exersarea pronunției corecte
  • Exersarea lecturii unor conținuturi mai mari
  • Învățarea elementelor de bază ale gramaticii englezei
  • Învățarea elementelor de bază ale englezei scrise, de ex. plasarea virgulelor, acordul subiect-verb, scrierea numerelor etc.
3. Gramatica avansată
Odată ce înoți în apele gramaticii englezești, nu mai există nicio întoarcere. Ești înăuntru sau ești afară. Da, cuvintele și expresiile sunt importante, dar nu înseamnă absolut nimic dacă sunt rostite într-un mod lipsit de sens. Această etapă este zona cenușie dintre cunoașterea elementelor de bază ale expresiilor englezești și transformarea acesteia într-un rezultat coerent al limbajului în lumea reală. Aici ai câțiva pași inevitabili ai unui cursant de limbă engleză, care este la jumătatea drumului pentru a obține o fluență nativă:
  • Familiarizarea cu toate timpurile regulate englezești
  • Învățarea gramaticii mai avansate, spre exemplu If Conditionals, diateza pasivă etc.
  • Capacitatea de a înțelege și exprima idei, sentimente și subiecte complexe
  • Capacitatea de a articula corect o gamă largă de limbaj în majoritatea situațiilor
  • Abilitatea de a discerne și utiliza în mod eficient vocabularul avansat, de exemplu omonimele, sinonimele, antonimele etc.
  • Capacitatea de a citi fluent, fără erori de pronunție sau cu unele mici
  • Abilitatea de a vorbi fluent, dar cu o mulțime de erori de pronunție și gramaticale (greșeala este parte din învățare)
  • Deținearea unui vocabular activ de citire, cu dificultăți în înțelegerea expresiilor idiomatice rare.
4. Câștigarea distincției
Devine întotdeauna cel mai greu spre final. Când credeai că ai stăpânit toate cuvintele de care ai nevoie vreodată și toată gramatica posibilă, engleza scoate un iepure din pălărie sub formă de expresii, fraze verbale (phrasal verbs), o structură mai complexă a propozițiilor, reguli de scriere ciudate etc. Această etapă este despre învățarea pieselor pentru îmbunătățirea și lustruirea tuturor cunoștințelor de limbă engleză, chiar dacă acestea sunt încă oarecum aspre în jurul marginilor. Acestea conțin toate piesele minuscule, cu mai multe forme necesare pentru finisarea gigantului puzzle care este limba engleză. Iată aspectele obligatorii ale limbii engleze înainte de a vă putea îndrepta în apele adânci ale vorbitorilor nativi:
  • Abilitatea de a înțelege tot ce citești, cu unele probleme în a înțelege toate detaliile în timpul ascultării
  • Abilitatea de a înțelege și de a folosi cuvinte și expresii academice, învechite și argotice fără mari dificultăți
  • Capacitatea de a produce conținut scris și verbal în diferite scopuri, de ex. lucrări academice, prezentări verbale etc.
  • Capacitatea de a urmări și a înțelege formate lungi de text simultan
  • Capacitatea de a înțelege și utiliza fluent și eficient frazele verbale (phrasal verbs)
  • Cunoașterea tuturor timpurilor englezești și a construcțiilor de propoziții avansate, mai mult scrise decât verbal
  • Cunoașterea bună a expresiilor idiomatice, atât scrise, cât și verbale
  • Cunoașterea defectuoasă a limbii engleze vorbite, dar suficient de bună pentru a fi înțeleasă corect de către ceilalți
5. Toate mâinile pe punte
Am ajuns la etapa finală, unde procesul de învățare inițială s-a încheiat. Cu toate acestea, nu poți cunoaște niciodată toată limba care există. Dacă engleza este a doua limbă, slujba ta nu se oprește la atingerea celui mai înalt nivel de fluență. O abilitate dobândită și nu naturală se poate deteriora în timp. Cu alte cuvinte, un vorbitor de limbă engleză nativă poate folosi în mod natural tot ceea ce limba are de oferit, dar de asemenea, trebuie să învațe în mod natural și întotdeauna mai mult, finisându-și și lustruindu-și abilitățile existente și neîncetând niciodată să folosească ceea ce știe la capacitate maximă. Acestea fiind spuse, iată care sunt caracteristicile și virtuțile unui vorbitor de limbă engleză nativă:
  • Abilitatea de a înțelege tot ce auzi și citești
  • Capacitatea de a citi și de a vorbi fluent fără pauze majore
  • Abilitatea de a face inferențe în context, atât scris, cât și verbal
  • Capacitatea de a produce conținut scris și verbal în diferite scopuri la un nivel nativ
  • Capacitatea de a comunica fluent și precis în conversații și discuții complexe
  • Capacitatea de a recunoaște și a înțelege limba engleză vorbită într-o varietate de accente fără prea multe dificultăți
  • Capacitatea de a imita un accent nativ
Și nu în ultimul rând …
  • ești conștient de faptul că procesul de învățare a limbii engleze nu se oprește niciodată, deoarece este forma supremă de expresie umană – una care este dezvoltată și îmbogățită în mod constant în timp.
 
Deci, la ce etapă te afli?
Învățarea modului de urmărire a progresului și recunoașterea defectelor în procesul de învățare a limbii este o mare parte a răspunsului la această întrebare. O modalitate excelentă de a face acest lucru este prin exersarea zilnică și autoevaluare pe o bucată simplă de hârtie. Scrie toate aspectele și lucrurile care trebuie învățate într-o etapă dată pe care le-am menționat mai sus ca puncte cheie și bifează-le pur și simplu pe cele de care ai scăpat deja. Oh, și un lucru mic … S-ar putea să ajungi să înveți fragmente din etapele superioare la început, dar trebuie să fii conștient de faptul că încă nu ești pregătit să progresezi până nu stăpânești pe deplin fiecare aspect lingvistic din etapa curentă. Cât de mult poate dura ca fiecare cursant să treacă de la etapa 1 la etapa 5 este aproape imposibil de spus. În timp ce lingviștii atribuie în mod direct creșterea și dezvoltarea creierului uman abilității de a stăpâni concepte specifice pe măsură ce trece timpul, cursanții de diferite vârste, de ex. 14 vs. 40, au experiențe de învățare a limbii engleze destul de unice și foarte diferite. De fapt, unii cursanți petrec mai mult timp decât alții (sau chiar o viață) într-o etapă specifică, deci nu este nevoie să ai dubii cu privire la faptul că îți poți atinge obiectivele suficient de repede. Pe scurt, obiectivul lecției de astăzi a fost de a îți oferi cunoștințele atât de necesare, care te pot ajuta să determini exact locul în care te încadrezi pe scara de învățare a limbii engleze pe drumul spre a deveni un vorbitor nativ. Până la următoarea noastră întâlnire, sper să bifezi cât mai multe dintre aceste puncte cheie posibil și să atingi noi culmi ale stăpânirii englezei!
Învățare ușoară!

Produse recomandate