blog-article-2

1. Grupează verbele neregulate comune

Verbele neregulate nu respectă nicio regulă, ceea ce le face atât de greu de reținut. Dar unele verbe neregulate urmează un model similar. (vezi exemplele din videourile de la sfarsitul articolului). În loc să înveți verbele în ordine alfabetică, încearcă să le pui în grupuri similare. Modul în care grupezi verbele depinde de ceea ce îți este cel mai ușor, dar iată câteva sugestii: Verbe care rămân aceleași la toate trei formele (vezi primul meu video de pe youtube și pdf-ul primit gratuit la momentul subscrierii pe site). Exemple: cost și set. Verbe care sunt aceleași în formele din trecut, dar nu și în prezent. Exemple: breed, bred, bred și shoot, shot, shot. Verbele care se termină cu -en la participiul trecut. Exemple: speak, spoke, spoken și drive, drove, driven. Căută în lista verbelor neregulate și găsește propriile modele sau folosește pdful primit și videouri pe care le voi posta ca sa fii sigur/a că înveți corect și pronunția!

2. Învață tot vocabularul nou cu formele sale de la toate timpurile.

Poți face verbele neregulate mai ușoare pentru tine în viitor, doar învățându-le toate formele chiar de la început. De fiecare dată când înveți un verb nou, învață și timpul său.

Nu învăța doar că “steal” înseamnă “a fura, a lua ceva fără permisiune”. De asemenea, ar trebui să afli că timpul său trecut simplu este “stole” și participiul său trecut este “stolen”.

3. Nu toate verbele neregulate sunt utilizate în mod obișnuit.

S-ar putea să nu folosești niciodată un cuvânt precum broadcast (=a difuza) și probabil că vei vedea cuvântul abide (=a se conforma) ca parte a sintagmei law-abiding citizen (cetățean care respectă legea). În loc să parcurgi lista în ordine alfabetică, concentrează-te mai întâi pe cuvintele cele mai utilizate.

Începe cu aceste cuvinte foarte obișnuite (sunt listate ca prezent, trecut, participiu trecut): Say, said, said Go, went, gone Come, came, come Know, knew, known Get, got, gotten Give, gave, given Become, became, become Find, found, found Think, thought, thought See, saw, seen Așa este, toate aceste verbe mici, dar foarte importante, sunt neregulate! Va trebui să le cunoști formele neregulate pentru a le folosi în conversațiile de zi cu zi.

4. Transformă memorarea într-un joc

S-ar putea să nu ai nicio problemă să îți amintești verbele neregulate folosind flashcards, dar dacă ai probleme, de ce să nu le transformi într-un joc? Există câteva jocuri online care pot face amintirea verbelor distractivă și ușoară. British Council are un joc de tip chestionar, Dicționarul MacMillan are un joc de “Învârte roata“, iar Quia are un joc similar cu Jeopardy. Poți chiar să îți creezi propriul joc cu cărți index: scrie verbul și participiul trecut sau trecut (sau ambele) pe cărți index separate. Apoi întoarce toate cărțile în fața ta cu spatele în sus. Acum poți juca un joc de memorie. Întoarce o carte, apoi alta. Dacă cele două cărți se potrivesc, lasă-le cu fața în sus. Dacă nu, întoarce-le iar pe spate și încearcă din nou.

5. Învață în propoziții

Ar putea fi mai ușor să îți amintești cuvintele atunci când fac parte dintr-o propoziție a unei fraze. Învață cuvinte punându-le în propoziții și vei putea să le folosești corect în mod natural. Pentru a învăța forma verbului see, de exemplu, poți folosi propoziții de genul acesta: „I see the bee, I saw the snow, but I’ve never seen a bee in the snow!” Fii creativ – cu cât sunt mai ciudate propozițiile, cu atât vor fi mai ușor de reținut. Poți folosi rime, menține propozițiile scurte sau poți crea o poveste întreagă folosind cât mai multe verbe. Cum faci asta depinde de tine, atâta timp cât te ajută să îți amintiți formele verbale.

6. Lăsă liste unde le poți vedea

Uneori, doar memorarea este cel mai bun mod de a merge. Pentru a îți face acest lucru mai ușor, împarte verbele în grupuri de 5 până la 10 cuvinte (le puteți grupa alfabetic, după cât de comune sunt sau după sugestiile de la punctele anterioare sau în videourile de pe youtube). Scrie verbele pe hârtie sau pe post-it notes și lasă-le în locuri unde le poți vedea pe tot parcursul zilei. Le poți pune pe frigider, undeva pe masă unde iei micul dejun sau pranzul sau chiar pe biroul la care lucrezi și pe peretele băii! Să pivești lista doar câteva minute pe zi poate fi suficientă pentru a ți le aminti. După ce simți că ți-ai amintit lista completă, treci la următorul grup de verbe.

7. Învață cu cântece! O altă modalitate excelentă de a da cuvintelor mai multă semnificație este folosirea muzicii. Poți găsi multe melodii pentru amintirea verbelor neregulate pe YouTube. Iată trei dintre cele mai bune: • FluencyMC folosește un cântec rap captivant pentru a preda formele unora dintre cele mai frecvente verbe neregulate. • Acest adorabil videoclip cu o pisică spune o poveste în timp ce predă verbele. • Schoolhouse Rock este un desen animat clasic cu muzică fantastică pe care o veți cânta zile în șir după ce o veți auzi.

8. Cere oamenilor să te corecteze! Nimic nu învinge practicarea – dar este important să exersezi corect! Ori de câte ori vorbești cu cineva care are un nivel mai bun la engleză, cere-i să te corecteze dacă faci o greșeală când vorbești. Acest lucru este minunat nu doar pentru verbele neregulate, ci pentru orice spui în limba engleză. Asigură-te că poți accepta corectarea acestora fără a te supăra sau descuraja. Nu uita, acest feedback ajută! Apasă pe butoanele Video 1, Video 2, Video 3 , Video 4, Video 5, Video 6, Video 7, Video 8, Video 9, Video 10, Video 11, Video 12 si Video 13 pentru a vedea înregistrările mele cu verbele neregulate create să te ajute câte puțin zilnic în acest proces. Ai astfel avantajul să și asculți pronunția corectă a acestora.

Dupa ce ai citit toate aceste sugestii nu-i așa că lista aia de verbe neregulate nu mai pare așa înfricoșătoare?

Produse recomandate