engleza pentru adulti

Există 7 moduri în care putem exprima viitorul în limba engleză

 • cele 4 timpuri de viitor
 1. Future Simple
 2. Future Continuous 
 3. Future Perfect Simple
 4. Future Perfect Continuous

și

 • 3 forme verbale care se folosesc cu sens de viitor
 1. Be going to
 2. Present Continuous
 3. Present Simple

Alegerea unuia dintre cele 7 moduri de exprimare a viitorului depinde de sensul pe care vrei să îl dai mesajului transmis. Deci, hai sa vedem, cum le putem folosi!

Hai să începem prin a discuta despre cele 4 timpuri de viitor

 1. 1. Future Simple (WILL + VB) care se folosește în principiu pentru a exprima acțiuni probabile, posibile în viitor (despre toate situațiile în care folosim Viitorul Simplu în limba engleză am scris aici.) – acesta este cel mai folosit dintre toate 4 (chiar și nativii le folosesc foarte rar pe celelalte 3, dar le voi menționa oricum)

e.g. I will probably watch a movie tonight. (=Probabil mă voi uita la un film diseară.)

 1. 2. Future Continous (WILL + BE + VB-INGcare se folosește pentru:
 • acțiuni ce se vor afla în desfășurare la un anumit moment dat din viitor (activities that will be in progress at a certain moment in the future)

e.g. At 5 pm tomorrow, I will be holding an important presentation. (=La ora 5 mâine voi ține o prezentare importantă.)

 • propuneri politicoase (polite inquiries)

e.g. Will you be joining us for lunch? (= Ni te vei alătura la cină? / Vrei să iei cina cu noi?)

 1. 3. Future Perfect Simple (WILL + HAVE + VB-ED/III) care se folosește pentru a vorbi despre o acțiune care va fi terminată înaintea unui moment specificat din viitor (an action that will be completed before a specific time in the future). Se folosește cu următoarele expresii de timp: by the time (=până în momentul), in two years’ time (=în/peste doi ani), this time next week (= în timpul ăstă săptămâna viitoare), etc.

e.g. Next month, my parents will have been married for 30 years. (=Luna viitoare , părinții mei vor fi fost căsătoriți de 30 de ani)

 1. 4. Future Perfect Continuous (WILL + HAVE + BEEN + VB-ING) care se folosește pentru a exprima faptul că ceva va fi în desfășurare până la un anumit eveniment/moment din viitor, accentuându-se cât de mult va fi durat acțiunea (something will continue up until a particular event/moment in the future, highlighting how long the activity will have lasted)

e.g. By the time you come to visit me tomorrow evening, I will have been reading for 3 hours. (= Până în momentul în care tu vei veni să mă vizitezi mâine seară, voi fi citit timp de 3 ore.)

Acum, hai să discutăm despre celelalte 3 moduri în care putem exprima viitorul în limba engleză:

 1. 1. Be going to + vb care se folosește în principiu pentru a exprima intenții (intentions) – despre toate situațiile în care folosim Be going to în limba engleză am scris aici.

e.g. I am going to ride my bike to work today.  (=Voi merge cu bicicleta la muncă azi.)

 1. 2. Present Continous ( BE + VB-INGcare se folosește pentru a exprima un aranjament personal pentru viitor (personal arrangement) – despre toate situațiile în care folosim Present Continuous în limba engleză am scris aici.

e.g. I am seeing my friends tomorrow evening. (=Mă întâlnesc cu prietenii mei mâine seară.)

 1. 3. Present Simple care se folosește pentru a exprima un program oficial pentru viitor (official schedule) – despre toate situațiile în care folosim Present Simple în limba engleză am scris aici.

e.g. The train to London leaves at 7 am tomorrow.(=Trenul către Londra pleacă mâine la 7 dimineața)

Future Certainty

Cum am mai scris și mai sus, cele mai folosite 4 moduri de a exprima viitorul în limba engleză sunt Future Simple, Be going to, Present Continuous și Present Simple.

Ce vreau să mai menționez în cadrul acestui articol, este faptul că deși nimic nu e sigur pentru viitor, există totuși niște grade de certitudine, adică care dintre cele 4 este mai sigur să se întâmple și ți le prezint mai jos:

 1. 1. Future Simple (50% șanse să se întâmple) pentru că este cel care se folosește pentru a exprima acțiuni probabile, posibile în viitor

e.g. I will probably travel by 9 o’clock plane. (=Probabil voi călători cu avionul de la ora 9. – nu știu sigur, mă pot răzgândi ușor)

 1. 2. Be going to (75% șanse să se întâmplepentru că îl folosim pentru a exprima intenții, planuri, ceva ce deja am stabilit.

e.g. I am going to travel by 9 o’clock plane. (=Voi călători cu avionul de la ora 9. – asta intenționez/plănuiesc, mă răzgândesc doar dacă apare ceva mai convenabil)

 1. 3. Present Continuous (90% șanse să se întâmple) pentru că îl folosim pentru a exprima ceva ce deja am aranjat să se întâmple.

e.g. I am travelling by 9 o’clock plane. (=Călătoresc/Voi călători cu avionul de la ora 9. – este un aranjament personal, am cumpărat deja biletele, mă răzgândesc doar dacă se întâmplă ceva grav sau se anulează zborul)

 1. 4. Present Simple (99% șanse să se întâmple) pentru că îl folosim pentru programe oficiale, ceva stabilit pentru toată lumea.

e.g. The plane leaves at 9 o’clock. (=Avionul pleacă/va pleca la ora 9. – este ceva oficial, pentru toată lumea, doar vremea sau o catastrofă naturală poate schimba asta)

În concluzie, în funcție de ceea ce vrei să exprimi pentru viitor, alege unul dintre cele 4 timpuri de mai sus.

Așadar, fiind la început de an 2023 și cum scriam și în articolele trecute despre New Year’s Resolutions, ce timp ai alege să îți formulezi în engleză rezoluțiile și de ce? Poți chiar împărtăși cu noi în comentarii rezoluțiile tale în engleză!

I am looking forward to reading them!

Produse recomandate

Alte postari