blog-article-3

Cu totii am auzit de setarea obierctivelor SMART pentru o mai mare sansa ca ceea ce ne dorim sa se implineasca!

Cum facem asta? Pai, iti propun un exercitiu practic, pe care sa il facem impreuna acum pe masura ce citesti!

Sa incepem prin a-ti scrie pe o foaie care este obiectivul pe care vrei sa il atingi in ceea ce priveste invatarea limbii engleze! Mai exact, raspunde la intrebarea De ce vreau sa invat limba engleza? Ce imi propun sa obtin din faptul ca ma voi descurca in aceasta limba straina?

Gata?

Acum, hai sa trecem obiectivul tau prin strategia SMART si sa analizam daca este bine formulat astfel incat sa dea rezultate sau daca este nevoie sa il modificam. In paralel, voi lua si eu un exemplu de obiectiv asemanator cu al tau (sau poate chiar al tau) ca sa ai o si mai buna intelegere de cum functioneaza lucrurile.

Asadar, sa zicem ca obiectivul meu suna asa: Vreau sa invat engleza pentru job!

Prima analiza pe care trebuie sa o facem in acest moment este daca obiectivul este suficient de Specific. Si facem asta prin a raspunde la urmatoarele intrebari:

  • Este obiectivul meu suficient de specific, de clar?

  • Ce vreau sa realizez?

  • De ce este acest obiectiv important?

Analizand exemplul meu de mai devreme, putem spune ca nu este suficient de specific! Engleza este o limba vasta, cu multe lucruri de invatat si descoperit. Mai mult decat atat, pentru ce job imi trebuie? Pentru ca limbajul difera de la un job la altul (de exemplu, am nevoie de o anumita terminologie daca sunt asistent medical si de o alta daca sunt avocat si de o cu totul alta daca lucrez in relatii cu clientii). Deci o formulare mai fericita care sa contina raspunsurile la cele trei intrebari ar fi: Vreau sa invat sa conversez in engleza medicala pentru a inregistra pacientii straini ai clinicii la care lucrez!

Urmatorul pas este sa analizam daca obiectivul nostru este Masurabil. Si facem asta prin a raspunde la urmatoarele intrebari:

  • Sunt rezultatele masurabile?

  • Cum stiu ca mi-am atins obiectivul?

La acest punct, nu trebuie sa reformulam obiectivul, ci sa ii adaugam informatiile cerurte de cele doua intrebari. In cazul exemplului meu, rezultatele sunt masurabile in multumirea pacientului care a inteles tot ce i s-a explicat, iar doctorul are acum toate informatiile necesare pentru a examina pacientul.

Pasul 3 ne pune sa ne gandim daca obiectivul nostru este Abordabil/Accesibil, prin reflectarea la urmatoarele intrebari:

  • Este acesta un obiectiv ce poate fi în general atins?

  • A mai reusit cineva sa faca asta?

  • Cum?

In exemplul cu engleza pentruinregistrarea unui dosar medical dat de mine, raspunsul la primele doua intrebari este DA (si sunt convinsa ca si la obiectivul tau tot DA este pentru ca sunt atat de multi oameni de diferite nationalitati care au reusit sa invete engleza si sa o foloseasca excelent in domeniile de interes). Cel mai important raspuns aici este cel la intrebarea CUM. Pai, prin invatare continua, participare la cursuri, filme, muzica etc. Analizand actiunile unei persoane care a reusit sa invete engleza pentru obiectivul setat, avem noi, de fapt claritate cu privire la ce actiuni pas cu pas trebuie sa facem ca sa ajungem acolo (din pacate, invatarea unei limbi straine este un intreg proces ce nu se intampla peste noapte).

La pasul 4 trebuie sa ne analizam obiectivul in ceea ce priveste cat de Realist este. Intrebarile pe care trebuie sa ni punem in acest caz sunt:

  • Am eu resursele necesare pentru a-mi atinge obiectivul?

  • Merita efortul?

  • Este momentul potrivit pentru asta?

La prima intrabare, prin resurse trebuie intelese mai multe lucruri: bani, timp, materiale de invatare etc. Iar daca nu le am, de unde le pot obtine? Iar toata aceasta investitie de bani, timp si energie merita efortul? Adica, cat de urgent este sa invat engleza? Imi pierd slujba? Nu mai pot calatori? Pe plan afectiv si emotional sunt ok sa pot incepe acest proces? Starea mea fizica si mentala actuala este propice invatarii? Daca nu, ce pot face in acest sens?

Voi ilustra acum toate aceste idei pe exemplul de mai devreme cu asistenta care se ocupa de inregistrarea pacientilor care isi doreste sa invete engleza. Banii sunt cea mai putin importanta resursa care ar trebui sa iti stea in calea invatarii. Exista atat de multe informatii gratuite peste tot pe internet si cursuri accesibile a caror investitie o scoti apoi inzecit, incat nu mai putem folosi banii ca scuza. Timpul si energia in schimb trebuie dozate in asa fel incat sa facem loc invatarii. Iar prin invatare nu trebuie inteleasa doar structura clasica de stat la curs 2 ore. Putem invata engleza relaxandu-ne, citind ce ne place sau ce ne intereseaza legat de domeniul nostru in engleza, ascultand muzica sau conversatii, si mai nou pe retelele de socializare (vezi postarile mele de pe Facebook, Instagram sau Tiktok). Deci, asistenta noastra va decide in acest moment sa isi caute conversatii de cerere de informatii personale si de diagnostic medical in engleza si le va asculta in timp ce merge sau se intoarce de la munca, in timp ce se plimba sau face curatenie acasa. Pentru a-si imbunatati conditia fizica ca sa poata sustine invatarea, decide sa bea mai multa apa si sa manance mai sanatos, pentru ca in astfel de conditii creierul face mult mai multe performante.

Iar ultimul, dar nu cel mai putin important pas este sa ne stabilim un termen in Timp al obiectivului, astfel incat sa stim exact ce pasi avem de facut, cand ii facem si sa putem si sa ne masuram evolutia. Intrebarile la care trebuie acum sa raspundem sunt:

  • Când? /Pana când?

  • Ce pot face eu pentru asta peste 6 luni?

  • Ce pot face eu pentru asta peste 6 saptamani?

  • Ce pot face eu pentru asta acum?

Este evident ca exemplul dat de mine nu are stabilit un termen, deci il voi reformula: Vreau sa invat sa conversez in engleza medicala pentru a inregistra pacientii straini ai clinicii la care lucrez! Imi propun sa fac asta in 12 luni. In acest caz, se poate raspunde si la ultimele 3 intrebari, iar aceste raspunsuri reprezinta, de fapt, pasii pe care trebuie sa ii urmeze asistenta pentru a-si atinge obiectivul.

Cum arata obiectivul tau acum? Este SMART! Impartaseste-l cu noi in comentarii! De asemenea, daca nu reusesti sa aplici toate sugestiile, scrie in comentarii si te voi ajuta!

Produse recomandate